Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodziły jej w drogę nieustannie. Nareszcie nadeszła chwila! Naleśniki tak przygotowane mogą być podane jako danie główne na słodko albo jako wykwintny deser do kawy po daniu głównym. Nie marnujemy rumu użytego do rodzynek,a używamy go do kawy. Żadnego marnotrawstwa. Zapraszam na pyszne danie.
Patelnia, miska, salaterka, widelec, szpatułka(opcjonalnie), łyżeczka, łyżka, mikser, sitko, rondelek, kawiarka, szklanka, talerzyki
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 499
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 179
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 179
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 499
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 179
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 179
Składniki
Odmierzamy 3 garście rodzynek i zalewamy je 100 ml białego rumu na noc pod przykryciem.
Następnego dnia odsączamy rum do naczynia i zachowujemy go na boku do kawy. Rodzynki trzymamy na sitku.
Przygotowujemy masę serową: wyjmujemy ser z opakowania, rozdrabniamy widelcem, a następnie dodajemy żółtko ze sparzonego gorącą wodą jajka. Białko wpuszczamy do miski, w której będziemy robić ciasto naleśnikowe. Z Rozdrabniamy widelcem, a następnie kontynuując tę czynność dodajemy cynamon, esencję, cukier waniliowy oraz cukier.
Na koniec dodajemy rodzynki i teraz dokładnie mieszamy. Zostawiamy trochę rodzynek do posypania na wierzch naleśników. Masa serowa gotowa.
Przystępujemy do przygotowania ciasta naleśnikowego: do miski wbijamy sparzone jajko oraz białko oddzielone od żółtka użytego do masy serowej. Ubijamy mikserem aż powstanie pianka, do której dodajemy esencję waniliową, cukier, sól, ubijamy dalej, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy najpierw, a następnie dodajemy stopniowo mleko ubijając ciągle. Dodajemy wodę i kiedy ciasto nie ma grudek, możemy przystąpić do smażenia.
Na rozgrzaną niewielką ilość oleju kładziemy dużą łyżką ciasto naleśnikowe. Smażymy na jednej stronie aż ciasto przestanie być surowe i odwracamy na drugą stronę. Ja podrzucam naleśniki odkąd się tego nauczyłam będąc dziewczynką. Aby czynność nam się udała, należy poruszyć patelnią horyzontalnie i sprawdzić, czy placek się porusza na powierzchni (ślizga po patelni). To znaczy,że jest gotowy do podrzucenia.
Smażymy na drugiej stronie, a następnie zasuwamy placek na talerzyk na bok. Naleśniki smażymy na średnim ogniu.
Na usmażony placek nakładamy łyżką masę serową wzdłuż naleśnika (może być w centrum lub troszkę po jednej stronie) i zwijamy naleśnik.
Tak postępujemy z każdym naleśnikiem. Ja zawijam naleśniki w tym samym czasie, kiedy smażę następne, aby zaoszczędzić czas.
Kiedy wszystkie naleśniki są gotowe, na niewielką ilość oleju rozgrzanego na patelni kładziemy naleśniki i obsmażamy je jeszcze raz. W tym czasie już przygotowujemy kawę: gotujemy wodę, którą wlewamy do kawiarki z odmierzoną ilością kawy. Podgrzewamy rum w małym rondelku, który następnie wlewamy w równej ilości do szklanek czy filiżanek, a następnie dolewamy kawę z kawiarki po odczekaniu kilku minut parzenia. Dosładzany, jeśli używamy cukru.
Usmażone naleśniki rozkładamy na talerzyki, polewamy słodką śmietanką i posypujemy rodzynkami. Delektujemy się pysznym daniem.
Jeśli nie lubimy śmietanki lub dbamy o linię, naleśniki posypujemy tylko rodzynkami.