Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i puszyste cynamonki, idealnie pasują do rozgrzewającej herbaty lub kawy
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Uwaga: Jajka, drożdże i masło warto wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowania cynamonek.
CIASTO: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier, lekko podgrzewamy . Po podgrzaniu mleko nie powinno parzyć nas w palec, W przeciwnym wypadku należy zaczekać aż lekko przestygnie.
W dużej misce lub misie miksera umieszczamy mąkę, drożdże, cynamon, sól, dodajemy jajka i wlewamy zawartość rondelka. Ciasto możemy wyrobić przy pomocy robota kuchennego z odpowiednią nakładką (hakiem) lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, dlatego rekomenduję wspomóc się robotem kuchennym. Nie trzeba go długo wyrabiać - wystarczy, że składniki będą ze sobą dobrze połączone. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
NADZIENIE: Składniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na kwadrat grubości 0,5 centymetra.
Rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe na całej powierzchni ciasta i zawijamy je w rulon.
Z rulonu wykrawamy cynamonki grubości 2-3cm i układamy na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180* (funkcja góra-dół)
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, a w wolne przestrzenie między nimi wlewamy śmietankę. Jeśli potrzebujesz dwóch blaszek do upieczenia cynamonek to podziel ilość śmietanki na pół i do każdej wklej po 30-35ml śmietanki.
Cynamonki pieczemy przez 15-20min.
POLEWA: Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy aż będzie gorąca, ale nie będzie wrzeć. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. w miseczce umieszczamy serek i wlewamy śmietankę z czekoladą. Mieszamy (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej polewy.
Upieczone cynamonki studzimy kilka minut, a następnie pokrywamy polewą.