Do góry

Desery Przepis na:

nieznośna lekkość jabłecznika

Przepis dnia 2015-09-19
nieznośna lekkość jabłecznika

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2589

Dodano:

Odsłon: 18725

jabełcznik. prosty i lekki. może nie do końca fit, ale light Emotikon smile beztłuszczowy i cukro-alternatywny.

Składniki

  • 3 średnie jabłka 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 125 g mąki tortowej /T450/
  • 125 g erytrolu /lub około 90 g cukru białego/ 100 ml mleka
  • 3 jaja 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Jabłka obieram, zjadam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Mieszam z octem i ekstraktem. Odstawiam.
    Jaja łączę z solą i erytrolem. Ubijam w mikserze do uzyskania puszystej masy.
    Dodaję mleko /temperatura pokojowa/ i miksuję do połączenia.
    Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą. Dodaję stopniowo do masy i miksuję do połączenia.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
    Wysypuję jabłka i zalewam ciastem.
    Piekę około 30 minut.
    Powinnam studzić, ale się nie udało – jedliśmy jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń