Do góry

Desery Przepis na:

Number cake

Number cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 78

Huuuurrrra! “O pietruszka!” ma już rok! Niedawno zaczęłam moją przygodę z blogowaniem a już minął rok, prawie 90 wpisów, konkursy, warsztaty, spotkania i wiadomości od czytelników – to wszystko działo się w ciągu ostatnich 365 dni i powiem Wam szczerze, że niczego nie żałuję a na pewno tego, co tu robię. Bo moja pasja sprawia mi ogromną przyjemność. Gotowanie, fotografia, przepisy i dzielenie się z nimi – to lubię! Dlatego na dziś przygotowałam coś specjalnego – number cake. To tort całkowicie w trendach, 2 warstwy kruchego ciasta z migdałami przełożone śmietankowym kremem i podane z czekoladkami, bezami, owocami, kwiatami jadalnymi oraz pudrem malinowym. To dla Was Kochani, za to, że jesteście krzyczę głośno: DZIĘKUJĘ!!!

Składniki

  • -200g mąki pszennej
  • – 50 gram mąki migdałowej (bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki)
  • – 125g zimnego masła
  • – 1 małe, zimne jajko
  • -100g cukru pudru
  • – 400 ml śmietanki 30%
  • – 400g mascarpone
  • – 2 łyżki cukru pudru
  • – ulubione owoce: u mnie maliny, truskawki i borówki
  • – czekoladki serca z różowej czekolady
  • – mini beziki
  • – puder z liofilizowanych malin
  • – jadalne kwiaty: u mnie bratki
  • – listki mięty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj blaty ciasta.
    1. Wszystkie składniki zagnieć szybko do połączenia składników lub włóż do malaksera i na biegu pulsacyjnym szybko wyrób ciasto.

    2. Kulę ciasta zawiń szybko w folię i odłóż do lodówki na około 30 minut.

    3. W tym czasie przygotuj szablon cyfry, np. 1 o wysokości mniej więcej 30 cm i szerokości około 20 cm. (Niewielka ilość ciasta, które pozostanie po wycięciu cyfry możesz wykorzystać i wyciąć foremką lub szklanką kilka kruchych ciastek, użyć ich do dekoracji tortu lub jako inny deser).

    4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel kulę na połowę (resztę ciasta pozostaw w lodówce). Rozwałkuj je na papierze do pieczenia i wytnij kształt cyfry.

    5. Przenieś wyciętą cyfrę na papierze do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Jeśli masz 2 blaszki do piekarnika możesz od razu upiec 2 blaty ciasta. Jeśli nie masz takiej możliwości to upiecz blaty osobno, przygotuj wtedy drugi blat podczas pieczenia pierwszego.

    7. Cyfrę z ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach po środku. Połóż cyfrę z papierem do pieczenia na blaszce.

    8. Włóż ciasto do pieca i od razu zmniejsz temperaturę do 170 stopni, piecz przez około 15 minut lub do zarumienienia boków ciasta. Wystudź.

    Blaty najlepiej przełożyć kremem w dzień, w którym torcik będzie podany. Same blaty można upiec dzień/wieczór wcześniej. Blaty przełożone kremem są idealne do krojenia po schłodzeniu w lodówce przez około 2-3 godziny.

  2. Użyj ulubionych, dostępnych dodatków – mogą to być ulubione, sezonowe owoce, małe ciasteczka, czekoladowe cukierki lub orzechy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń