Do góry

Desery Przepis na:

nutellowy sernik z mascarpone (bez pieczenia)

nutellowy sernik z mascarpone (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8492

Dodano:

Odsłon: 61385

Sernik jest prosty, bez zbędnego krzątania się koło niego, a doznania smakowe z tegoż płynące.. bardzo sympatyczne :))

Składniki

  • spód: 120 gramów kakaowych ciasteczek typu petitki
  • 70 gramów roztopionego masła, 3 kopiaste łyżki nutelli
  • masa serowa: 500 gramów mascarpone, 400 gramów śmietany kremówki 30%
  • 5 kopiastych łyżek nutelli
  • dodatkowo: 1 i 3/4 łyżki żelatyny do masy śmietanowej
  • 1 i 3/4 łyżki do masy czekoladowej
  • 2 - 3 kopiaste łyżki cukru pudru do masy śmietanowej
  • dekoracja: małe bezy, 100 gramów ciemnej czekolady, 2 łyżki masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nutella musi być miękka, płynna, więc jeśli trzymamy ją w lodówce, wyjmujemy około 2 godzin wcześniej.

    Ciasteczka pokruszyć dokładnie (można to zrobić za pomocą malaksera, blendera, lub woreczka i np wałka do ciasta). Do pokruszonych petitek dodajemy płynne masło i miękką nutellę, mieszamy do połączenia składników.

    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy wykonaną mieszanką, dociskamy dłońmi na całej powierzchni, wkładamy na godzinę do lodówki.

  2. Do dużej miski przekładamy mascarpone i wlewamy zimną śmietankę, krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.

    1 i 3/4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Do masy śmietanowej dodajemy cukier puder i bardzo krótko, około 15 sekund, miksujemy na najszybszych obrotach.
    Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
    Masę wstawiamy na krótką chwilkę do lodówki i kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, delikatnie wylewamy ją na ciasteczkowy schłodzony spód, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  3. Do drugiej części masy dodajemy 5 łyżek płynnej nutelli i krótko miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej, u mnie trwało to około 20 sekund.

    UWAGA: W tym momencie próbujemy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka (dla mnie była w sam raz), jeśli dla Was jest za mało, dodajcie cukier puder wg własnego uznania, tylko pamiętajcie, miksowanie ograniczamy do niezbędnego minimum, aby masa nam się nie zważyła.

    1 i 3/4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy czekoladowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.

    Masę z nutellą wylewamy (kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany) na stężałą masę śmietanową, ewentualnie wygładzamy powierzchnię i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.

  4. Kiedy sernik jest gotowy, przystępujemy do dekorowania.
    Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy.

    3 łyżki lekko ciepłej masy rozsmarowujemy na powierzchni sernika, przyklejamy do niej bezy, które następnie polewamy pozostałą czekoladą.
    Sernik wkładamy na parę godzin do lodówki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joanna1991 23 kwietnia 2017 Dzień dobry,
czy próbowała Pani zrobić te kremy bez żelatyny?
Wypróbowałam ten przepis i tak jak mój mąż uwielbia słodkości, tak ten sernik nie smakował mu ze względu na konsystencje, która jest zbyt ciężka i że tak ujmę gumowata, więc zastanawiam się nad pominięciem żelatyny, bądź dodaniem jej do Pani przepisu symbolicznie.
Moim zdaniem taka ilość żelatyny jest zdecydowanie za duża, jednakże sam smak był naprawdę bardzo dobry ;)
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

virez1234567890 28 września 2016 czy jako spód można dać zwykłw kakaowe herbatniki?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mati1 21 lutego 2016 uuu mniam mnaim ależ to apetycznie wyglada napewno zabieam do mojej ksiazki dziekuje

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 09 lutego 2015 Boski! Sernik, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe - pycha! :D Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 09 lutego 2015 Jak zwykle Ewa u Ciebie kusząco. Język już mi lata na samą myśl o liźnięciu tego ciacha. :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

snorkmaiden21 08 lutego 2015 Ten przepis wygląda tak smakowicie, że zrobiłam się głodna i idę zaatakować własną lodówkę. Niestety nie mogę go wypróbować i bardzo żałuję. W domu mam osobę z cukrzycą, która wie, że nie wolno ale i tak zjadłaby wszystko - nawet słodzone jednym kryształkiem cukru. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń