Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Wielkiej Nocy kojarzą nam się z jajkami, białą kiełbasą, mazurkami. Na stole nie może zabraknąć także wyśmienitej, lukrowanej babki. Tradycjonaliści przygotowują ją z ciasta drożdżowego. To jednak znacznie bardziej czasochłonna procedura niż upieczenie równie smacznej babki piaskowej. Nic dziwnego zatem, że zapracowani zawodowo gospodarze i gospodynie zaczęli sięgać po tego rodzaju alternatywne rozwiązania. To zaś utorowało drogę na świąteczne stoły czekoladowej babce wielkanocnej. Przepis na to szybkie i jakże oryginalne ciasto może wnieść powiew świeżości także w Twoje świąteczne menu!
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 88
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 88
Składniki
Formę na babkę (z kominem) o średnicy około 23 cm natłuść masłem i przyprósz bułką tartą.
Posiekaj drobno czekoladę.
Wymieszaj w misce mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, kremową masę.
Dodawaj do masy po jednym jajku, cały czas miksując.
Sypkie składniki przesiej do masy przez sitko i zmiksuj. Na koniec, gdy składniki się połączą, dosyp połowę posiekanej czekolady i zamieszaj ciasto łyżką.
Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). Piecz około 50 minut (do suchego patyczka).
Po wypieczeniu poczekaj, aż babka wystygnie. W międzyczasie przygotuj polewę, drugą połowę czekolady rozpuszczając na wolnym ogniu w rondelku ze śmietaną.
Polej babkę czekoladą i pozostaw, aż polewa stężeje.