Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócony biszkopt ze śliwkami

Odwrócony biszkopt ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 441

Sezon na śliwki już rozpoczęty. Proponuję pyszne i leciutkie jak puch letnie ciasto z tymi owocami.

Składniki

  • Ok. 1/2 kg śliwek węgierek
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • Tortownica o średnicy 20 cm
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Odwrócony biszkopt ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smaruj.

  3. Śliwki pokrój na ćwiartki i rozłóż na dnie tortownicy ciasno obok siebie, najlepiej w dwóch warstwach w miarę możliwości skórką do dołu.

  4. Białka ubij na sztywno, następnie dodawaj po 1 łyżce cukier, cały czas miksując. Następnie do ciasta dodawaj po 1 żółtku. Na koniec dodawaj partiami przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj z pianą. Ja zwykle tę czynność wykonuję ręcznie za pomocą rózgi do piany.

  5. Ciasto wylej na śliwki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra +dół) bez termoobiegu. Piecz ok. 35 minut, zależy od piekarnika, do suchego patyczka.

  6. Po upieczeniu ciasto zostaw w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  7. Po wystudzeniu wyłóż na paterę śliwkami do góry, oderwij papier. Ja udekorowałam je z wierzchu lukrem, ale jest pyszne także bez lukrowania.

  8. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń