Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty omlet szarlotka z dużymi kawałkami soczystych jabłek to doskonała propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Można go usmażyć na patelni pod przykrywką lub wstawić do piekarnika i upiec. Oprószony cukrem i cynamonem smakuje obłędnie. Nie sposób mu się oprzeć. Zaspokoi głód i apetyt na słodkie.
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7390
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 383
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 82
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7390
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 383
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 82
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 176
Składniki
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką i ksylitolem.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do pozostałych składników. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Wylej połowę ciasta. Na górze rozłóż połowę pokrojonych jabłek. Omlet smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 4 minuty. Po tym czasie obróć omlet na drugą stronę i smaż bez przykrycia przez kolejne 2-3 minuty. Podobnie postępuj z drugą połową ciasta.
Omlety szarlotka serwuj na ciepło oprószone ksylitolem i cynamonem. Smacznego!