Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty omlet szarlotka z dużymi kawałkami soczystych jabłek to doskonała propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Można go usmażyć na patelni pod przykrywką lub wstawić do piekarnika i upiec. Oprószony cukrem i cynamonem smakuje obłędnie. Nie sposób mu się oprzeć. Zaspokoi głód i apetyt na słodkie.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5735
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 134
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5735
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 134
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Składniki
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką i ksylitolem.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do pozostałych składników. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Wylej połowę ciasta. Na górze rozłóż połowę pokrojonych jabłek. Omlet smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 4 minuty. Po tym czasie obróć omlet na drugą stronę i smaż bez przykrycia przez kolejne 2-3 minuty. Podobnie postępuj z drugą połową ciasta.
Omlety szarlotka serwuj na ciepło oprószone ksylitolem i cynamonem. Smacznego!