Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty omlet szarlotka z dużymi kawałkami soczystych jabłek to doskonała propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Można go usmażyć na patelni pod przykrywką lub wstawić do piekarnika i upiec. Oprószony cukrem i cynamonem smakuje obłędnie. Nie sposób mu się oprzeć. Zaspokoi głód i apetyt na słodkie.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19307
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19307
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Składniki
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką i ksylitolem.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do pozostałych składników. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Wylej połowę ciasta. Na górze rozłóż połowę pokrojonych jabłek. Omlet smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 4 minuty. Po tym czasie obróć omlet na drugą stronę i smaż bez przykrycia przez kolejne 2-3 minuty. Podobnie postępuj z drugą połową ciasta.
Omlety szarlotka serwuj na ciepło oprószone ksylitolem i cynamonem. Smacznego!