Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis otrzymałam od prawdziwej „kurpiany” jakieś 5 lat temu. Od tamtej pory nie korzystam z innych przepisów bo nie ma takiej potrzeby. Oponki są absolutnie pyszne, mięciutkie i bardzo ładnie wyrastają. Robi się je szybko i równie szybko znikają :)
Wszystkie składniki (oprócz smalcu i ziemniaków oczywiście :) ) należy zagnieść na gładkie ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowywać ciasto, ale niezbyt cienko (w innym przypadku oponki nie będą ładnie rosnąć) za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinać oponki, a za pomocą kieliszka środek oponki.
W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po kilka oponek i smażę z obu stron na złoty kolor. Odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym a po wystygnięciu obsypuję cukrem pudrem.
Aby smalec się nie „palił” stosuję trik, którego nauczyła mnie moja mama a zatem podczas smażenia oponek podrzucam do tłuszczu po kilka ziemniaczków, jak się zarumienią wyjmuję je i wrzucam kolejne. Można jeszcze dodać do ciasta kieliszek spirytusu, ale przy tym przepisie nie jest to koniecznie bo jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany oponki smażą się bardzo szybko i nie mają czasu nim nasiąknąć.
Czy jest ktoś kto ich nie jadł, ktoś kto ich nie lubi? Pyszne, pulchniutkie,...
Odsłon: 25367
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 162
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 20
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 230
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 162
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 20
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 230
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz smalcu i ziemniaków oczywiście :) ) należy zagnieść na gładkie ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowywać ciasto, ale niezbyt cienko (w innym przypadku oponki nie będą ładnie rosnąć) za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinać oponki, a za pomocą kieliszka środek oponki.
W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po kilka oponek i smażę z obu stron na złoty kolor. Odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym a po wystygnięciu obsypuję cukrem pudrem.
Aby smalec się nie „palił” stosuję trik, którego nauczyła mnie moja mama a zatem podczas smażenia oponek podrzucam do tłuszczu po kilka ziemniaczków, jak się zarumienią wyjmuję je i wrzucam kolejne. Można jeszcze dodać do ciasta kieliszek spirytusu, ale przy tym przepisie nie jest to koniecznie bo jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany oponki smażą się bardzo szybko i nie mają czasu nim nasiąknąć.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 12
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 90