Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki serowe to tradycyjne polskie danie, które jest znane i uwielbiane przez wiele osób. Są one idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, ale równie dobrze można je zjeść jako deser po obiedzie czy jako przekąskę w ciągu dnia. Skąd wzięła się nazwa oponka? Otóż, ma ona kształt podobny do starego rodzaju opon samochodowych – tak jak opona otacza koło, oponka otacza również swoje wnętrze. Można powiedzieć, że jest to dosłownie "otulający" smak serowego nadzienia.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 275
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1127
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 275
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1127
Składniki
Zarobić ciasto z podanych składników. Następnie rozwałkować. Wykrawać szklanką jak na pierogi, a w nich otwory kieliszkiem. W rondlu dobrze rozgrzać dużą ilość oleju. Oponki smażyć z obu stron do złotego koloru, wykładać na ręcznik papierowy. Oponki podawać posypane cukrem pudrem. SMACZNEGO!