Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lżejsza i zdrowsza wersja oponek serowych. Z dodatkami smakują idealnie.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21858
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 149
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 336
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 449
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21858
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 149
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 336
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 449
Składniki
Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości.
Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem środek, aby wyszła oponka
iekarnik nagrzewamy do 180 stopni i układamy oponki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mi wchodziło po 12 szt). Pieczemy 10-15 min do zrumienienia. (uważajcie, aby spodu nie podpiekło). Powtarzamy etapy 3,4 to wykończenia ciasta.
Dodatki: 5. Czekoladę ok 50 g rozpuszczamy z olejem kokosowym, studzimy. Jeśli stosujecie odżywki, rozpuszczamy ją z odrobiną wody, polewamy tym wszystkim oponki i posypujemy wiórkami kokosowymi.