Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4707

Dodano:

Odsłon: 24717

Bardzo szybkie w przygotowaniu oponki serowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 225 g twarogu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami do siekania a następnie chwilę zagnieść ciasto rękoma. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 01 lutego 2016 Pochłonęła bym z wielką ochotą,ale najpierw (niestety) muszę zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń