Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na prawdziwe polskie oponki przygotowywane z białego sera. Oblałam je różowym lukrem i tym sposobem przypominają trochę ametykańskie Donaty. Chyba nie muszę mówić, że szybko zniknęły? ;)
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1822
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1822
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 60
Składniki
Biały ser mielimy - wystarczy raz - następnie mieszamy na stolnicy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, sodą, octem, śmietanką (ja swoje wymieszałam za pomocą haka w mikserze). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1,5 cm. Jeśli ciasto będzie się kleić podsypujemy mąką.
Za pomocą szklanki wykrawamy z ciasta kółka, następnie w każdym z nich zrobić na środku otwór używając małego kieliszka. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinami kolejne oponki.
Do głębokiego i szerokiego rondla wlewamy olej, dodajemy spirytus i bardzo dobrze rozgrzewamy. Aby sprawdzić czy temp. jest odpowiednia wystarczy wrzucić kawałek ciasta - jeśli będzie od razu się smażył i wypływał do góry - możemy wrzucać oponki. Smażymy po ok. minucie z każdej strony na rumiany kolor.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli za gęsty - dolewamy wody, jeśli za rzadki - dosypujemy cukru. Na koniec dodajemy troszkę barwnika. Celowo nie pisałam proporcji cukru, ponieważ nie każdy lubi wszystkie oponki z lukrem - zróbcie więc tyle ile będziecie potrzebować :)