Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowa delicja bez pieczenia

Orzechowa delicja bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2933

Dodano:

Odsłon: 788

Ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo to nie traci na smaku. Ma przyjemną nutę owocową, dzięki warstwie dżemu z galaretką. Polewa czekoladowa jest idealnym dopełnieniem dla orzechowo - owocowych smaków. Dlatego kojarzy mi się z ciastkami delicjami. Do tego ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Składniki

  • ok. 70szt kakaowych herbatników
  • 2szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 500ml mleka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 200g miękkiego masła
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 0,5szkl. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki mleka
  • 100g czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowa delicja bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Jedną szklankę mleka zagotowałam w garnku z grubym dnem. Do gotującego się mleka wsypałam zmielone orzechy włoskie i wymieszałam. Następnie wsypałam cukier puder i ponownie wymieszałam do połączenia. Powstanie gęsta masa. Masę podgrzewałam na małym ogniu, aż zaczęła bulgotać. W tym czasie w drugiej szklance mleka rozmieszałam proszki budyniowe i wlałam je do masy orzechowej. Cały czas mieszając, doprowadziłam masę do zagotowania, a następnie gotowałam ją aż dobrze zgęstniała. Tak ugotowany orzechowy budyń odstawiłam do wystygnięcia. Dżem przełożyłam do rondelka. Mój miał cząstki owoców, więc go zblendowałam na gładką masę. Do dżemu dolałam 0,5szkl. przegotowanej wody i wymieszałam. Rondel z dżemem ustawiłam na gazie i podgrzewałam, aż zaczął lekko bulgotać. Wtedy zestawiłam go z ognia i wsypałam do niego proszek galaretki i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby trochę zgęstniał. Wystudzony budyń zmiksowałam z miękkim masłem (masło najpierw rozmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach, a następnie połączyłam je z budyniem). Do masy dodałam kakao i zmiksowałam do połączenia. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie pierwszą warstwę herbatników. Na pierwszą warstwę wyszło mi 16 sztuk, a na następne trochę więcej bo moja blaszka rozszerza się ku górze. Na herbatnikach rozsmarowałam ok. 1/3 kremu orzechowego.Na kremie orzechowym rozsmarowałam 1/3 dżemu z galaretką. Dżem powinien być dość gęsty, żeby nie pływał, ale nie ścięty zbyt mocno, żeby można było rozsmarować cienką warstwę. Na dżemie ułożyłam drugą warstwę ciastek. Na to drugą warstwę kremu i dżemu, znów ciastka i na to krem i dżem. W sumie wyszło mi 4 warstwy ciastek i 3 warstwy kremu. 4 łyżki mleka podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę mieszałam, aż się zupełnie rozpuściła w mleku. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki i podałam dopiero następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń