Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe ciasto z cukinią

Orzechowe ciasto z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 19320

Dodano:

Odsłon: 1459

Przepyszne, bardzo szybkie i banalnie proste orzechowe ciasto z cukinią. Bardzo aromatyczne, wilgotne i chrupiące,( bo sama miele orzechy). Ciasto zachwyca prostotą, a jednocześnie wygląda bardzo wytwornie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki tortowej
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 18 dag cukru
  • 25 dag startej ze skórką na dużych oczkach cukinii
  • Wierzch:
  • 1 czekolada mleczna (u mnie z nadzieniem z toffi)
  • 2-3 łyżki mleka
  • garść posiekanych orzechów włoskich
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowe ciasto z cukinią

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą oraz orzechami. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z cukrem i olejem. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną. Mieszamy i dodajemy cukinię.

  2. Wszystko ze sobą łączymy. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę (u mnie kwadratowa) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 35-40 minut.

  3. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy to wówczas ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną czekoladą oblewamy ciasto.

  4. A na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Ja czasem obsypuję ciasto samym cukrem pudrem bez polewy i też jest pyszne. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń