Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3196
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 175
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 87
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3196
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 175
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 87
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 75
Składniki
Zagnieść ciasto:mąka,20 dkg.Kasi,jajka,soda,3 łyżki miodu.Podzielić na 3 części.
Przygotować masę orzechową:rozpuścić margarynę(1/2 kostki) z cukrem i miodem,wrzucić rozdrobnione orzechy i doprowadzić do wrzenia.mieszać,aż masa nieco zgęstnieje.
Placki wyłożyć na prostokątne blaszki wyłożone pergaminem.Na jeden z nich(surowy)wylać masę orzechową(gorącą).Piec każdy placek w nagrzanym piekarniku 160 stopni ok.15 minut.Po upieczeniu zostawić placki do ostygnięcia.
Krem budyniowy:Ugotować budyń dodając 1/3 mniej mleka niż w przepisie.Po ostygnięciu utrzeć z 1/3 kostki margaryny.
Jeśli do przepisu używa się mleko skondensowane-zamknięta puszkę należy gotować w garnku z wodą przez 3 godziny na małym ogniu.Radzę zrobić to dzień wcześniej aby masa ostygła w tej wodzie co ja gotowaliśmy przez noc.
Pierwszy placek smarujemy masą karmelową.Układamy drugi placek i smarujemy masą budyniowa.Na wierzch kładziemy ostatni placek z prażonymi orzechami.Ciasto dobre jest dopiero na drugi dzień kiedy placki zmiękną.