Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inne ciasto, rewelacyjne na każdą imprezę :)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 660
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3154
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4047
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 836
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 660
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3154
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4047
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 836
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło i przesiekać. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki, razem z surowym żółtkiem i jajkiem. Wsypać cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na wielkość blachy.
1/4 kostki masła rozpuść na patelni z 2 łyzkami miodu, wrzuć pokrojone na połówki orzechy laskowe i praż przez chwilę.
Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę, na to wyłożyć warstwę orzechów prażonych i kolejną połowę ciasta. Ciasto piecz przez 30 minut w temp. 180-200 st. C i odstaw do wystudzenia.
Masa: Jajka utrzyj z cukrem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę jajeczną i wymieszać. Wlać 1/2 kawy i spirytusu (jak ktoś lubi spirytusu można dać więcej) i wsypać kawę sypaną. Wymieszać na jednolitą masę.
Zimny placek nasączyć pozostałą kawą ze spirytusem. 1 warstwę wafli posmarować połową masy, na to wyłożyć ciasto, znowu masę i przykryć kolejną warstwą wafli. Smacznego! *Przepis pochodzi z książeczki "Moje gotowanie: Wielkanoc" po moich drobnych modyfikacjach Kwiecień 2010r.