Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od zawsze chciałam je upiec ale wciąż nie miałam foremki. W końcu zamówiłam i zaczęłam poszukiwać przepisu w internecie. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Dekoratorkę. Obejrzałam też jej filmik instruktażowy i ...mam. Od siebie dodałam tylko do masy 1 łyżkę ciemnego kakao i 3 łyżki koniaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3836
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414684
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2380
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3836
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414684
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2380
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać żółtka, masło lub margarynę, proszek, śmietanę i cukier puder. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto Uformować cienki, długi wałek i kroić na małe kawałeczki. Z każdego kawałka uformować kulkę wielkości dużego orzecha laskowego. Wkładać do foremki. Piec 2-3 minuty. Jeżeli mamy foremkę elektryczną- sama się wyłączy.
Do garnka wlać mleko, dodać cukry. Zagotować. Zestawić z ognia, wsypać 2 szklanki zmielonych orzechów. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do misy miksera włożyć miękkie masło i ucierając dodawać po łyżce masy orzechowej. Na końcu wlać koniak. Nadziewać połówki skorupek i sklejać w całość.