Do góry

Desery Przepis na:

Orzeszki z kremem mascarpone.

Orzeszki z kremem mascarpone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18909

Dodano:

Odsłon: 10094

Bardzo smaczne orzeszki z kremem mascarpone. Idealne do kawy.

Składniki

  • Krem:
  • śmietana 30% 400 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • olejek migdałowy 3-4 krople
  • Ciasto na łupinki:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
  • masło 20 dag 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 3 szt.
  • śmietana kwaśna 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 16 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie kremu:

    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i olejek migdałowy. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Po połączeniu ubitej śmietany z serkiem mascarpone mamy gotowy krem do przełożenia łupinek orzeszka.

  2. Wykonanie łupinek:

    Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w małe kostki masło, żółtka i śmietanę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być plastyczne. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta. Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta.

  3. Zimne łupinki napełniamy kremem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby krem stężał.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń