Do góry

Desery Przepis na:

Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem)

Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem)

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2923

Dodano:

Odsłon: 559

Sezon na rabarbar trwa już od jakiegoś czasu, ale u mnie dopiero pierwsze ciasto z tym smacznym składnikiem. Ciasto to nazwalam oszukana szarlotka, ponieważ wyglądem przypomina taką kruchą szarlotkę z niezbyt dużą ilością jabłek. Takie też było pierwsze skojarzenie gości, których tym ciastem poczęstowałam. Poza tym rabarbar robiłam trochę podobnie jak takie prażone jabłka. Stąd nazwa. Jeżeli chodzi o smak to oczywiście nie jest taki jak klasycznej szarlotki, bo rabarbar smakuje inaczej. W każdym razie ciasto wyszło bardzo smaczne i z chęcią jeszcze wrócę do tego przepisu.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2,5szkl. mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 120g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Nadzienie:
  • 1,2 kg rabarbaru (łodygi)
  • 1 duże jabłko
  • 1,5szkl. cukru (lub mniej według uznania i w zależności od kwasowości rabarbaru)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem)

Przygotowanie

  1. Mąkę krupczatkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka, zimne pokrojone na kawałki masło, sok z cytryny oraz kwaśną śmietanę. Z podanych składników dość szybko zagniotłam jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub więcej śmietany. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną trochę większą i drugą mniejszą. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam rabarbar. Łodygi umyłam i pokroiłam na około centymetrowe kawałki. Wrzuciłam je do garnka i zasypałam cukrem. Garnek przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na pół godziny, żeby rabarbar puścił sok. Po tym czasie garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Gotowałam go bez przykrycia kilkanaście minut, aż zaczął się rozpadać. Wtedy zdjęłam go z ognia i przestudziłam.
    Przestudzony rabarbar przelałam na gęste sito i odsączyłam z soku, który powstał w czasie gotowania. Zlany sok można rozcieńczyć wodą i powstanie smaczny kompot. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Odsączony rabarbar wymieszałam ze startym jabłkiem, suchą galaretką i sokiem z cytryny. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach zamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko ugniotłam. Na to wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - jabłkowe. Na wierzch starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i dodatkowo schłodziłam w lodówce, żeby nadzienie dobrze zastygło, a ciasto lepiej kroiło. Przed podaniem ciasto lekko oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń