Do góry

Desery Przepis na:

Owocowa góra lodowa

Owocowa góra lodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 720

Dodano:

Odsłon: 1021

To ciasto to hit lata ! Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka, tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta. Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam!

Składniki

  • Foremka 24/28 cm
  • 25 dag herbatników kakaowych
  • 10 dag herbatników maślanych
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • Krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 pełna łyżeczka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • Warstwa owocowa:
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • ½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka
  • Polewa mleczna:
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Owocowa góra lodowa

Przygotowanie

  1. Krem budyniowy:
    200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek.
    Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń.
    Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


    Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.

  2. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wsypujemy owoce, mieszamy.

    Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.

  3. Polewa:
    Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao.

    Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy.
    Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc.
    Słodkich wypieków!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń