Do góry

Desery Przepis na:

Owocowy placek drożdżowy z makiem

Owocowy placek drożdżowy z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 3479

Moje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe. Przyznam się, że efekt mnie totalnie zaskoczył... Lekko ciepłe było po prostu przepyszne :)

Składniki

  • Ciasto: 300g mąki, 60g cukru, szczypta soli, 21g drożdży, 150ml ciepłego mleka, 40g masła
  • Nadzienie: 150g mielonego maku, 50g cukru, 250ml mleka, 20g mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 40g miodu, 2 puszki mandarynek
  • Polewa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru, 400ml mleka, 5 jaj, 120g masła, 80g cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Pośrodku zrobić zagłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Zalać 4 łyżkami ciepłego mleka, lekko wymieszać. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

  2. Prostokątną formę wysmarować masłem.
    Do zaczynu dodać miękkie masło i resztę mleka, zagnieść i znów odstawić na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.

  3. Mak, cukier, mleko i mąkę ziemniaczaną zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka i miód i wymieszać. Rozprowadzić na cieście i całość ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Mandarynki odsączyć i rozłożyć na masie makowej.

  5. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, nie dodając cukru. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Powoli dodawać budyń i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy budyniowej i delikatnie wymieszać. Całość rozłożyć na cieście.

  6. Piec 45 minut. Jeśli ciasto za szybko brązowieje, przykryć je z wierzchu folią aluminiową w trakcie pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń