Do góry

Desery Przepis na:

Owsiany snickers bez pieczenia

Owsiany snickers bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2656

Dodano:

Odsłon: 12507

Zdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej

Składniki

  • spód: 120 g daktyli
  • 90 g płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego
  • 50 g orzeszków zmielonych
  • masa: 200 g płatków owsianych
  • 3 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego, może być i zwykłe lub woda)
  • 7 łyżek słodzika/cukru
  • parę ziarenek wanilii lub aromat waniliowy
  • polewa: 80 g daktyli
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła orzechowego
  • pół szklanki mleka
  • +dodatki na wierzch
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Owsiany snickers bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około godziny, aby zmiękły. Następnie odsączamy z wody.

  2. masa:
    Gotujemy mleko/wodę i wsypujemy płatki, słodzik oraz wanilię. Gotujemy, aby płatki wsiąkły cały płyn. Najlepiej jeszcze ciepłe blendujemy na gładszą masę i odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

  3. spód:
    Wszystkie składniki łączymy (daktyle pamiętajcie odlać z wody) i blendujemy na gładszą masę. Spód formy (20 cm) wykładamy papierem, boki lekko natłuszczamy i przyklejami paski papieru (wtedy mamy pewność, że ciasto nie przyklei się do formy). Wylepiamy spód i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  4. masa:
    Ostudzoną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy ponownie do lodówki.

  5. polewa:
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy masło orzechowe i daktyle. Wszystko blendujemy i polewamy tym nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy polewa lekko stężeję dekorujemy ją wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń