Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2572
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3488
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102072
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6447
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2572
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3488
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102072
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6447
Składniki
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około godziny, aby zmiękły. Następnie odsączamy z wody.
masa: Gotujemy mleko/wodę i wsypujemy płatki, słodzik oraz wanilię. Gotujemy, aby płatki wsiąkły cały płyn. Najlepiej jeszcze ciepłe blendujemy na gładszą masę i odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
spód: Wszystkie składniki łączymy (daktyle pamiętajcie odlać z wody) i blendujemy na gładszą masę. Spód formy (20 cm) wykładamy papierem, boki lekko natłuszczamy i przyklejami paski papieru (wtedy mamy pewność, że ciasto nie przyklei się do formy). Wylepiamy spód i wkładamy do lodówki na 30 minut.
masa: Ostudzoną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy ponownie do lodówki.
polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy masło orzechowe i daktyle. Wszystko blendujemy i polewamy tym nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy polewa lekko stężeję dekorujemy ją wedle uznania.