Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4732
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4732
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Składniki
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około godziny, aby zmiękły. Następnie odsączamy z wody.
masa: Gotujemy mleko/wodę i wsypujemy płatki, słodzik oraz wanilię. Gotujemy, aby płatki wsiąkły cały płyn. Najlepiej jeszcze ciepłe blendujemy na gładszą masę i odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
spód: Wszystkie składniki łączymy (daktyle pamiętajcie odlać z wody) i blendujemy na gładszą masę. Spód formy (20 cm) wykładamy papierem, boki lekko natłuszczamy i przyklejami paski papieru (wtedy mamy pewność, że ciasto nie przyklei się do formy). Wylepiamy spód i wkładamy do lodówki na 30 minut.
masa: Ostudzoną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy ponownie do lodówki.
polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy masło orzechowe i daktyle. Wszystko blendujemy i polewamy tym nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy polewa lekko stężeję dekorujemy ją wedle uznania.