Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki takie jak u mamy... pycha :)
Przygotowujemy rozczyn:
100 ml mleka ogrzać do temperatury około 37 st. C., okruszyć do niego drożdże, dodać 20 g cukru oraz tyle mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia
Przygotowujemy ciasto:
Mleko ogrzać do temperatury około 30 st. C. Margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, mleko, rozczynu drożdżowego, masy jajko-cukrowej, jajka oraz spirytusu wyrobić ciasto, pod koniec dodać upłynnioną margarynę. Wyrobić dokładnie. Zostawić do wyrośnięcia; ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu odważyć porcję ciasta około 700 g, którą podzielić na 10 porcji. W każdej porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować pączki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smażyć w płaskim naczyniu, na rozgrzanym głębokim tłuszczu, tak aby pączki mogły swobodnie pływać.
Przed wyjęciem sprawdzić za pomocą patyczka czy pączki się już upiekły.
Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
*Zamiast marmolady możemy użyć innego nadzienia, np.: czekolada w takiej sytuacji nadziewamy już upieczone pączki za pomocą szprycy).
Przepyszne domowe pączki, które swój urok zawdzięczają jasnemu pierścieniowi.
Odsłon: 1027
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 109
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27024
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 775
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 152
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 857
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 109
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27024
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 775
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 152
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 857
Składniki
Przygotowujemy rozczyn: 100 ml mleka ogrzać do temperatury około 37 st. C., okruszyć do niego drożdże, dodać 20 g cukru oraz tyle mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia
Przygotowujemy ciasto: Mleko ogrzać do temperatury około 30 st. C. Margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, mleko, rozczynu drożdżowego, masy jajko-cukrowej, jajka oraz spirytusu wyrobić ciasto, pod koniec dodać upłynnioną margarynę. Wyrobić dokładnie. Zostawić do wyrośnięcia; ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu odważyć porcję ciasta około 700 g, którą podzielić na 10 porcji. W każdej porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować pączki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smażyć w płaskim naczyniu, na rozgrzanym głębokim tłuszczu, tak aby pączki mogły swobodnie pływać. Przed wyjęciem sprawdzić za pomocą patyczka czy pączki się już upiekły. Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
*Zamiast marmolady możemy użyć innego nadzienia, np.: czekolada w takiej sytuacji nadziewamy już upieczone pączki za pomocą szprycy).
Przepisy Desery
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Desery
Szybkie i proste ciasto na Dzień Matki
Desery
Ciasto jak żółty ser - bez pieczenia, ekspresowe
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Szybki i naprawdę łatwy do wykonania tort na mące gryczanej. Do tego bita śmi...
Odsłon: 21
Prosty placek z rabarbarem
Późna wiosna i wczesne lato to czas, w którym z łatwością kupimy na stoiskach...
Odsłon: 435