Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Składniki
Przygotowujemy rozczyn: 100 ml mleka ogrzać do temperatury około 37 st. C., okruszyć do niego drożdże, dodać 20 g cukru oraz tyle mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia
Przygotowujemy ciasto: Mleko ogrzać do temperatury około 30 st. C. Margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, mleko, rozczynu drożdżowego, masy jajko-cukrowej, jajka oraz spirytusu wyrobić ciasto, pod koniec dodać upłynnioną margarynę. Wyrobić dokładnie. Zostawić do wyrośnięcia; ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu odważyć porcję ciasta około 700 g, którą podzielić na 10 porcji. W każdej porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować pączki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smażyć w płaskim naczyniu, na rozgrzanym głębokim tłuszczu, tak aby pączki mogły swobodnie pływać. Przed wyjęciem sprawdzić za pomocą patyczka czy pączki się już upiekły. Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
*Zamiast marmolady możemy użyć innego nadzienia, np.: czekolada w takiej sytuacji nadziewamy już upieczone pączki za pomocą szprycy).