Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4275
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2563
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2752
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11213
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4275
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2563
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2752
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11213
Składniki
Przygotowujemy rozczyn: 100 ml mleka ogrzać do temperatury około 37 st. C., okruszyć do niego drożdże, dodać 20 g cukru oraz tyle mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia
Przygotowujemy ciasto: Mleko ogrzać do temperatury około 30 st. C. Margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, mleko, rozczynu drożdżowego, masy jajko-cukrowej, jajka oraz spirytusu wyrobić ciasto, pod koniec dodać upłynnioną margarynę. Wyrobić dokładnie. Zostawić do wyrośnięcia; ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu odważyć porcję ciasta około 700 g, którą podzielić na 10 porcji. W każdej porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować pączki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smażyć w płaskim naczyniu, na rozgrzanym głębokim tłuszczu, tak aby pączki mogły swobodnie pływać. Przed wyjęciem sprawdzić za pomocą patyczka czy pączki się już upiekły. Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
*Zamiast marmolady możemy użyć innego nadzienia, np.: czekolada w takiej sytuacji nadziewamy już upieczone pączki za pomocą szprycy).