Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj paczki drożdżowe z powidłami wieloowocowymi. Pączki puszyste, pulchne i bardzo smaczne . Polecam
miska, garnek, szklanka, widelec, rondelek, stolnica,
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18530
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9511
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18530
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9511
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Składniki
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, wymieszać, zakryć i odstawić na parę minut aż zaczną pracować. Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do większej miski wlać ciepłe mleko z masłem wymieszać, dodać ubite jajka oraz wyrośnięte drożdże, wymieszać a następnie wyrabiać aż cisto zrobi się puszyste i gładkie. Zakryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić przez ok. 2 - 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć wykrawają szklanką krążki a pozostałe ciasto zlepić w kulę, ponownie rozpłaszczyć i znowu wycinać szklanką krążki i tak do wyczerpania. Krążki zakryć ścierką na 20 minut. do wyrośnięcia. Każdy krążek delikatnie rozpłaszczyć na dłoni , nakładać po 1 łyżeczce nadzienia , zlepiać brzegi tak jak w pierogach tworząc kulkę. W większym garnku o grubym dnie rozgrzać olej tak do temperatury 180 stopni i wkładać porcjami wyrośnięte kule. Smażyć po 2 -3 minuty z każdej strony. Uważać aby pączki za szybko się nie zrumieniły bo wtedy mogą być surowe w środku. Wyjmować łyżką cedzakową , odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Pączki gotowe do podania.