Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki amerykańskie słyną z charakterystycznego kształtu z dziurką, a także puszystą konsystencją. Przygotuj je w domowych warunkach!
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 547
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 496
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 547
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 496
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Pokrusz drożdże do miseczki, dodaj cukier i mąkę. Połącz wszystko ze szklanką ciepłego mleka i wymieszaj na gładką masę. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn drożdżowy, jajka, pozostałe mleko oraz masło. Dopraw solą i wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na równe porcje. Z każdej uformuj kulkę, a następnie w środku każdej kulki wytnij dziurkę, aby nadać kształt krążka o średnicy około 6-7 centymetrów. Ułóż na blacie i pozostaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż pączki partiami, obracając je, aż będą złociste z obu stron. Wyjmuj je łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
Kiedy będą ciepłe, ale nie gorące, obtocz je w cukrze.