Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne przy diecie bezmlecznej, nie różnią się smakiem od tradycyjnych pączków.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 66
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 66
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 10 dag mąki i pół szklanki wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajko oraz żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier wanilinowy, resztę wody, sól i rum. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min.
Uformować w rękach małe kulki, delikatnie przyciskając odłożyć na stolnicę oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia (u mnie około 20 min).
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręcznikach papierowych. Gdy wystygną nadziewam pączki marmoladą używając do tego strzykawki i posypuje cukrem pudrem. Ps. Pierwotny przepis pochodzi z www.mojewypieki.com i został zmodyfikowany na potrzeby diety bezmlecznej.