Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chorujesz na cukrzycę, pewnie wystrzegasz się wszystkiego, co bardzo słodkie. W tłusty czwartek nie musisz jednak zupełnie ograniczać przekąsek. Z pomocą przychodzi przepis na pączki dla cukrzyków. Zawiera składniki, które nie powinny ci zaszkodzić. Wymień cukier na ksylitol, mąkę pszenną na tę pełnoziarnistą, a różaną marmoladę na powidła. Oczywiście pamiętaj, że to wciąż deser, który należy jeść z umiarem.
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 34
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 116
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 210
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 34
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 116
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 210
Składniki
Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę, drożdże i sól. Przemieszaj i wbij jajka oraz wlej mleko. Wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie odchodzić od ręki. Naczynie przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na co najmniej godzinę, żeby masa wyrosła. W międzyczasie ciasto powinno powiększyć swoją objętość. Wyrabiaj je jeszcze przez minutę, a potem uformuj mniejsze pączki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Wstaw pączki dla cukrzyków na 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i jeszcze gorące nadziej powidłami śliwkowymi (najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego z odpowiednią szprycą).
Na końcu ostudzone pączki dla cukrzyków posyp tylko odrobiną ksylitolu, żeby nabrały przyjemnej słodyczy.