Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 75
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 221
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 75
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 221
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. W miseczce wymieszaj drożdże z letnim mlekiem, łyżeczką cukru pudru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Podgrzej śmietankę (nie doprowadzaj do wrzenia). Połącz ją z lekko ostudzonym roztopionym masłem.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj zaczyn, utarte żółtka, śmietankę z masłem, sól oraz wanilię lub skórkę z cytryny. Dodaj spirytus i wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Nabieraj kawałki ciasta, formując małe placuszki. Na środku każdego umieść łyżeczkę konfitury, a następnie dokładnie zlep brzegi i uformuj kulkę. Odstaw pączki na stolnicę, aby ponownie podrosły.
W szerokim garnku rozgrzej smalec do temperatury około 175°C. Smaż pączki partiami, po kilka sztuk, obracając je, aż będą równomiernie złociste z obu stron. Wyjmij je łyżką cedzakową i osusz na papierowych ręcznikach. Cukier puder wymieszaj z wodą. Ostudzone pączki drożdżowe ze starego przepisu obtocz w lukrze. Opcjonalnie posyp wiórkami kokosowymi.