Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pączki. Myślę, że nikt z gości nie oprze się pokusie przed spróbowaniem własnoręcznie ulepionych pysznych pączków z marmoladą. :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6827
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242371
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6827
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242371
Składniki
Przygotowanie pączków zaczynamy od przyrządzenia rozczynu. 100 ml mleka wlać do rondelka, który stoi na małym ogniu. Do mleka dodać całe drożdże oraz jedną łyżkę cukru. Całość mieszać i rozpuścić. Zdjąć z ognia. Następnie zasypać 100 g mąki pszennej. Rondelek przykryć czystą ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
W tym czasie na patelni roztopić masło i odstawić. Następnie przygotować resztę ciasta. 2 jajka utrzeć z łyżką cukru na puszystą pianę. Dodać 400 g przesianej mąki oraz pozostałe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodać rozczyn i ponownie wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło oraz kieliszek spirytusu i wyrobić ciasto aż do wchłonięcia całego tłuszczu. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki pszennej. Ciasto powinno być zwarte i będzie się lekko kleić, dlatego przy wałkowaniu pomożemy sobie przez podsypywanie mąki. Wyrobione ciasto pozostawić na minimum 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok 2 cm. Wycinać kółka. Trzecie jajko rozmącić widelcem. Na połowie kółek układać marmoladę. (My wyciskaliśmy ją szprycą.) Brzegi kółek wysmarować jajkiem, żeby ciasto lepiej się sklejało. Kółka z marmoladą przykrywać pustymi i sklejać.
W czasie sklejania pączków można zacząć powoli rozgrzewać olej. Smażyć pączki z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Pączki powinny swobodnie pływać. Wyjmować je cedzakową łyżką na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pączki czekające na smażenie będą rosnąć, dlatego przed włożeniem ich do smażenia, należy sprawdzić czy się nie rozkleiły i w razie potrzeby docisnąć ciasto na brzegach. Pączki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)