Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki księżniczki z ciasta parzonego z dwoma rodzajami przepysznych kremów. Pierwszy wykonany z bitej śmietany, drugi budyniowy ze skrobi ziemniaczanej, żółtek i wanilii. Są tak dobre, że nie sposób się od nich oderwać.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4921
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 640
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4921
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 640
Składniki
Do rondelka przełóż masło pokrojone w kostkę. Wlej wodę. Składniki gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Następnie do garnka wsyp mąkę. Ciasto energicznie mieszaj. Podgrzewaj przez około 5 minut. Gotowe ciasto powinno być zwarte, odchodzić od łyżki i ścianek garnka. Ciasto parzone odstaw do wystudzenia.
Przestudzone ciasto przełóż do misy miksera. Zamontuj haki. Ciasto miksuj na wolnych obrotach. Dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z zamontowaną końcówką w kształcie gwiazdki. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Wyciskaj małe pączki o średnicy około 5 cm.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Pączki piecz przez około 25 minut (do zrumienienia). Następnie wyciągnij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej mleko. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i dodaj do rondelka. Mleko zagotuj.
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Składniki zmiksuj do połączenia. Gotową mieszankę przelej do gotującego się mleka. Krem budyniowy mieszaj energicznie łyżką do połączenia. Rondelek z kremem zestaw z kuchenki, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ubij na puch. Dodawaj do niego stopniowo po łyżce przestudzonego budyniu. Gotowy krem waniliowy przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Przygotuj bitą śmietanę. Schłodzoną śmietankę przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj cukier puder. Składniki ubij na puch. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Upieczone, przestudzone pączki przekrój w poprzek na pół. Nadziej je kremem budyniowym i bitą śmietaną. Pączki księżniczki przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.