Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wyjdą malutkie i puszyste, czyli idealne do sięgnięcia o każdej porze.
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 360
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 772
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 360
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 772
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Zamieszaj łyżką. Do drugiego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich serek homogenizowany waniliowy i jeszcze raz zmiksuj krótko.
Przelej mokre składniki do suchych. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i spirytus, a następnie wyrób na gładką masę.
Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt rulonu. Odrywaj kawałki i formuj z nich kuleczki. W środku zrób małą dziurkę.
W garnku rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza i smaż pączki, które nie chłoną tłuszczu przez kilka minut. Po usmażeniu, wyciągnij je łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Cały czas kontroluj temperaturę oleju, która nie powinna przekroczyć 180 stopni Celsjusza.
Kiedy pączki będą jeszcze ciepłe, ale nie gorące, obtocz je w drobnym cukrze. Podawaj z ulubioną konfiturą albo samodzielnie.