Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto stara i sprawdzona prawda wprost z babcinego notesu z przepisami: pączki na smalcu to najlepsza wersja tego deseru, jaka tylko istnieje. Tak przygotowane słodkości na Tłusty Czwartek są delikatniejsze i nie chłoną tak wiele tłuszczu. Co ważne, smalec posiada bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego nie musimy obawiać się, że w trakcie smażenia tłuszcz zacznie się palić i wytwarzać szkodliwe dla zdrowia substancje.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1519
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 242
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 250
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 247
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 9098
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1519
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 242
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 250
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 247
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 9098
Składniki
Na początku rozpuść masło w małym rondelku i zostaw je do ostudzenia. Teraz podgrzej mleko. Powinno być ciepłe (letnie), a nie gorące. Nie może zatem parzyć w palec.
Przelej mleko do wysokiego naczynia. Wsyp łyżkę mąki (odejmij ją ze składników), cukier biały i odrobinę soli. Pokrusz i dodaj drożdże. Całość wymieszaj, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe oraz suche miejsce.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj żółtka i spirytus. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj masło i ugniataj tak długo aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i miękkie. Może być luźne.
Uformuj kulę, zakryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blat oprósz mąką. Wyłóż ciasto i wbij w nie pięść. Zacznij ponownie wyrabiać. Podziel ciasto na równe części (około 20-30). Z każdej z nich uformuj placek, nałóż odrobinę nadzienia i połącz w taki sposób, aby zrobić kulę.
Zostaw pączki pod przykryciem na około 20 minut, aby ponownie wyrosły. Smalec rozgrzej w szerokim garnku. Smaż pączki z jednej i z drugiej strony po kilka minut, aby były złote na zewnątrz. Układaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć z tłuszczu. Podawaj z lukrem albo cukrem pudrem.