Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy.
Miska, waga kuchenna, szklanka, łyżka, nóż, naczynie do smażenia, sitko, stolnica
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 876
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 271
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31526
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 876
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 271
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31526
Składniki
Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże i mieszamy, aby nam się cukier i drożdże rozpuściły. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu.
Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru, sól, cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ).
Następnie wlewamy je do rozczynu, dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z ciastem.
Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało.
Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce posypanej mąką , przygniatamy dłonią, aby je trochę z płaszczyć.
Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym i wilgotnym miejscu. Gdy nasze pączki już wyrosną , smażymy je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu o temperaturze 140 C. Przestudzone nadziewamy marmoladą za pomocą foliowej tubki i specjalnej końcówki do nadziewania pączków.
Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !!
Smacznego !