Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj propozycja na Tłusty Czwartek. Pączki serowe, które uwielbia moja córka:-). Miękkie, puszyste, smaczne pączusie z serka waniliowego, które robi się w 5 minut. Polecam, naprawdę pyszne!
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
W misce umieścić przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszać wszystko łyżką. Do miski wbić jajka i dodać serki waniliowe. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę. Zajmie to chwilę. Ciasto będzie gęste i klejące. Przygotować grubą, głęboką patelnię (średnica 28 cm) i wlać olej. Ustawić średnią moc palnika, rozgrzewać powoli olej, aż będzie wystarczająco nagrzany, żeby smażyć pączki.
Nabierać łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Nawilżyć dłonie zimną wodą, wsiąść ciasto do dłoni. Brać ciasto do dłoni i przekładać kilka razy z jednej dłoni do drugiej, by ciasto nabrało ładnego kształtu. Na nagrzany olej kłaść pączusie. Kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny stopniowo się smażyć i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste wyjąć je na papierowy ręcznik. Ja smażyłam pączki 6 minut. Pączki powinny lekko ostygnąć, potem można je obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego!