Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Składniki
Wykonanie: Żółtka wbić do śmietany, dodać mąkę, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, masło. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrobić ręką wałek i i urywać odpowiedniej wielkości kulki. Na dłoni nakładać dżem, zlepiać i układać na stolnicy aby jeszcze podrosły.
Smażyć na gorącym smalcu z dodatkiem spirytusu, układać na bibule i posypać cukrem pudrem z waniliowym.