Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze pączki, to te które samodzielnie przygotowujemy w domu. Pączki są miękkie i puszyste. Jeśli upieczesz ich więcej niż planujesz zjeść, możesz je zamrozić i później po prostu podgrzać w piekarniku - ten proces nie spowoduje, że stracą w jakikolwiek sposób na jakości.
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 33
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 58
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 54
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2595
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 33
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 58
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 54
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2595
Składniki
ZACZYN. W podgrzanym mleku rozprowadzam drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianym ręczniczkiem).
Mąkę przesiewam. Żółtka ucieram z cukrem. Do przesianej mąki dodaję zaczyn, utarte żółtka, sól i olejek pomarańczowy lub skórkę. Ciasto ucieram. Pod koniec ucierania dodaję tłuszcz i wyrabiam ciasto do momentu jego całkowitego wchłonięcia. Ciasto powinno mieć luźna konsystencje. Ostawiam do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe placuszki, a na ich środku kładę powidła. Następnie ciasto sklejam tworząc kulę i układam zlepioną stroną na wysypanej mąką stolnicy. Pączki przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Smażę z obu stron w gorącym tłuszczu. Wystudzone pączki lukruję.