Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z adwokatem to prawdziwy smakołyk, który warto wypróbować nie tylko przy okazji tłustego czwartku. Choć niektórzy wolą tradycyjne wypieki z różaną marmoladą, ten deser też ma wielu swoich zwolenników. Pączuszki są przyjemnie puszyste i miękkie, a nadzienie na bazie likieru alkoholowego niezwykle aksamitne.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 186
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 897
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 347
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 186
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 897
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 347
Składniki
Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce rozkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru i rozetrzyj. Zalej ciepłym mlekiem i dodaj płaską łyżkę mąki. Wymieszaj. Przesiej pozostałą mąkę do głębszej miski. Zrób w niej zagłębienie i wlej zaczyn. Przykryj całość kuchenną ściereczką i zostaw na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu dodaj cukier puder, rozpuszczone masło, żółtka, sół i spirytus. Wyrabiaj dłońmi na jednolite ciasto. Przykryj miskę ściereczką, odstaw na ok. godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie adwokatowe. W garnku zagotuj mleko z łyżeczką cukru. W osobnej misce zmiksuj budyń, likier adwokatowy i żółtko. Miksturę przelej do gotującego się mleka. Następnie wystudź.
Blachę lub stolnicę oprósz mąką i z wyrośniętego już ciasta formuj pączki (każdy o wadze ok. 60 g). Gdy będą gotowe, przykryj ponownie ściereczką i zostaw do napuszenia na kilka minut.
W międzyczasie, w głębokim garnku, rozgrzej olej do ok. 175 stopni Celsjusza. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony (wrzucając tylko kilka naraz, aby tłuszcz nie stracił temperatury). Wyławiaj pączki pojedynczo i kładź na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
Gdy pączki będą jeszcze gorące, napełniaj je nadzieniem adwokatowym. Najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią szprycą. Pączki z adwokatem można ewentualnie oprószyć cukrem pudrem dla dekoracji.