Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z budyniem to wersja jedna z wielu. Można ich przygotować z marmoladą, konfiturą różaną lub adwokatem. Z każdym nadzieniem są pyszne.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5429
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1792
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5344
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1846
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5429
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1792
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5344
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1846
Składniki
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Z mleka, żółtka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić.
Żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, spirytus, sól. Wyrabiać dodając stopniowo przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, włożyć porcję zimnego budyniu. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić boki, ułożyć na posypanej mąką ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cukier puder utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Polukrować zimne pączki i ozdobić polewą czekoladową.