Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z budyniem to wersja jedna z wielu. Można ich przygotować z marmoladą, konfiturą różaną lub adwokatem. Z każdym nadzieniem są pyszne.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54218
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 547
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5589
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54218
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 547
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5589
 
         
         
                Składniki
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Z mleka, żółtka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić.
Żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, spirytus, sól. Wyrabiać dodając stopniowo przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, włożyć porcję zimnego budyniu. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić boki, ułożyć na posypanej mąką ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cukier puder utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Polukrować zimne pączki i ozdobić polewą czekoladową.