Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z budyniem to wersja jedna z wielu. Można ich przygotować z marmoladą, konfiturą różaną lub adwokatem. Z każdym nadzieniem są pyszne.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 985
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 838
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12607
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 985
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 838
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12607
Składniki
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Z mleka, żółtka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić.
Żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, spirytus, sól. Wyrabiać dodając stopniowo przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, włożyć porcję zimnego budyniu. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić boki, ułożyć na posypanej mąką ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cukier puder utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Polukrować zimne pączki i ozdobić polewą czekoladową.