Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z dżemem są po prostu pyszne. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na Youtube-Mangiare u Ewki.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1218
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 233
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1218
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 233
Składniki
Oto składniki
Z drożdży zrobić zaczyn, czyli rozpuścić z 1 łyżeczką cukru, mleka i dodać 1 łyżkę maki, zamieszać ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ,rozpuścić masło. Do miski wsypać mąkę, do maki utrzeć skorkę z cytryny. Dodać szczyptę soli, dodać żółtka,dodac zaczyn ,wlać resze mleka ,zamieszać łyżą.,dodac spirytus lub rum, wyrabiać rękoma, jeśli jest zbyt gęste dodać ciut mleka.Na koniec dodać roztopione letnie masło. Dobrze wyrobić.
Wyrobione ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinne.
Tak wygląda cisto po wyrośnięciu.
Na stolnicę podsypać trochę maki ,wyciągnąć ciasto, urywać mniejsze kawałki rozklepać na dłoni ,położyć trochę konfitury, skleić jak pieroga, potem zrobić kulkę, układamy na ścierce sklejeniem do dołu. Następnie pączki przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pączki smażymy na gorącym tłuszczu . Paczki mają pływać luźno w garnku, temperatura tłuszczu nie może być zbyt wysoka, pączki mają się smażyć 5 minut. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem. Uwaga. Żeby zmniejszyć temperaturę tłuszczu wrzucamy surowego obranego kartofla.
Oto gotowe pączki. Mi wyszło 12 paczków, ale zrobiłam nie równe. Tobie jeśli będziesz urywać równomiernie ciasto wyjdzie ci więcej. Wszystko ,to zależy jakie będą duże pączki. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na youtube. Dziękuję i życzę Smacznego!