Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączusie już gotowe u mnie
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35878
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1256
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1778
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35878
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1256
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1778
        
        
                Składniki
Do miseczki wlać trochę ciepłego mleka,pokruszyć drożdże dodać 1łyżeczkę cukru i 1łyżeczkę mąki,zostawić do wyrośnięcia. W rondelku podgrzać 500 ml mleka z margaryną.Odstawić do przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Przestudzone mleko wlać do mąki,dodać drożdże żółtka szczyptę soli i spirytus.Ciasto wyrobić ręcznie lub przy użyciu malaksera.Odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice rozwałkować i przy pomocy szklanki wycinać krążki.Odstawiamy na kilka minut pączki znów do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej. Gdy paczki podrosną delikatnie je rozpłaszczamy dajemy po troszku konfitury różanej,zlepiemy brzegi i formujemy pączka.Odstawiamy znów na kilka minut aby urosły.
Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron
Lukier cytrynowo waniliowy :wlewamy sok z cytryny do miseczki dosypujemy stopniowo cukier puder tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany dodajemy cukier waniliowy i wszystko razem łączymy. Przy pomocy pędzla smarujemy górna część pączka lukrem,można posypać starta skórka z cytryny. Ja również kilka obtoczyłam w cukrze pudrze. Smacznego