Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z konfiturą różaną polane lukrem

Pączki z konfiturą różaną polane lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1491

Dodano:

Odsłon: 1875

Pączusie już gotowe u mnie

Składniki

  • 1 kg przesianej mąki
  • 8 dkg drozdży
  • 7 żółtek
  • 1\4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 125 dkg maragaryny
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • pół kieliszka spirytusu
  • pącz: sok z cytryny,cukier puder i sukier waniliowy
  • 1,5 litra oleju do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlać trochę ciepłego mleka,pokruszyć drożdże dodać 1łyżeczkę cukru i 1łyżeczkę mąki,zostawić do wyrośnięcia.

    W rondelku podgrzać 500 ml mleka z margaryną.Odstawić do przestygnięcia.

    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .

    Przestudzone mleko wlać do mąki,dodać drożdże żółtka szczyptę soli i spirytus.Ciasto wyrobić ręcznie lub przy użyciu malaksera.Odstawić do podwojenia objętości.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice rozwałkować i przy pomocy szklanki wycinać krążki.Odstawiamy na kilka minut pączki znów do wyrośnięcia.

    W garnku rozgrzewamy olej.

    Gdy paczki podrosną delikatnie je rozpłaszczamy dajemy po troszku konfitury różanej,zlepiemy brzegi i formujemy pączka.Odstawiamy znów na kilka minut aby urosły.

  2. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron

  3. Lukier cytrynowo waniliowy :wlewamy sok z cytryny do miseczki dosypujemy stopniowo cukier puder tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany dodajemy cukier waniliowy i wszystko razem łączymy.

    Przy pomocy pędzla smarujemy górna część pączka lukrem,można posypać starta skórka z cytryny. Ja również kilka obtoczyłam w cukrze pudrze.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń