Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 749

Pyszne pączki z marmoladą i lukrem.

Składniki

  • 500 g. mąki tortowej
  • 50 g. drożdży
  • 250 ml. ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • Na lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 6 łyżek cukru pudru ( może wyjść więcej)
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • 1 litr oleju do smażenia
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cieple mleko wlać do miseczki, wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru.
    Wymieszać i odstawić na około 20 minut żeby drożdże urosły.

    Do miski wbić jajko i żółtka, dodać cukier i zmiksować.
    Wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić mikserem z hakami, dodać spirytus
    i na koniec olej. Wyrabiać jeszcze chwilę.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę

  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi.
    Wykrawać szklanką pączki.
    Zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.

  3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru.

    Gotowe pączki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Powidła przełożyć do szprycy lub dużej strzykawki i nadziewać pączki.

    Przygotować lukier. Sok z cytryny wycisnąć do miseczki, dodać łyżkę wody.
    Po łyżce dodawać cukier puder i mieszać. Dodać tyle cukru ile wypije sok.
    U mnie starczyło 6 pełnych łyżek.

    Gotowym lukrem polukrować pączki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

CookWithMe 20 lutego Świetnie zaprezentowane, a jakie pyszne muszą być! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 lutego Widać, że Tłusty Czwartek zbliż się wielkimi krokami ;) Pyszne pączki, nie ma to, jak marmolada i lukier, wielkie mniam :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń