Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pączki z marmoladą i lukrem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Składniki
Cieple mleko wlać do miseczki, wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 20 minut żeby drożdże urosły. Do miski wbić jajko i żółtka, dodać cukier i zmiksować. Wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić mikserem z hakami, dodać spirytus i na koniec olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi. Wykrawać szklanką pączki. Zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Powidła przełożyć do szprycy lub dużej strzykawki i nadziewać pączki. Przygotować lukier. Sok z cytryny wycisnąć do miseczki, dodać łyżkę wody. Po łyżce dodawać cukier puder i mieszać. Dodać tyle cukru ile wypije sok. U mnie starczyło 6 pełnych łyżek. Gotowym lukrem polukrować pączki.