Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pączki z marmoladą i lukrem.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 827
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5779
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9594
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 276
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 827
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5779
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9594
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 276
Składniki
Cieple mleko wlać do miseczki, wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 20 minut żeby drożdże urosły. Do miski wbić jajko i żółtka, dodać cukier i zmiksować. Wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić mikserem z hakami, dodać spirytus i na koniec olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi. Wykrawać szklanką pączki. Zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Powidła przełożyć do szprycy lub dużej strzykawki i nadziewać pączki. Przygotować lukier. Sok z cytryny wycisnąć do miseczki, dodać łyżkę wody. Po łyżce dodawać cukier puder i mieszać. Dodać tyle cukru ile wypije sok. U mnie starczyło 6 pełnych łyżek. Gotowym lukrem polukrować pączki.