Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma bardziej tradycyjnych słodkości na Tłusty Czwartek niż pączki z lukrem. Wypróbuj domową wersję z ulubioną konfiturą!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96402
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5742
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5741
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96402
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5742
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5741
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe. Przelej je do wysokiej szklanki. Dodaj rozkruszone świeże drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru pudru. Dobrze zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozpuść w rondelku masło.
Mąkę przesiej przez sito. Wsyp ją do dużej miski. Dodaj żółtka, pozostałą część cukru pudru oraz szczyptę soli. Wlej wyrośnięty zaczyn i wyrób ciasto, aby składniki się połączyły. Wtedy wlej masło. Dalej wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Konsystencja będzie dość lejąca. Posyp delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich ponownie krótko wyrób i podziel na równe części. Rozpłaszcz na dłoni, nałóż odrobinę konsystencji, zlep brzegi i wyrób kulkę. Powtarzaj z każdym kawałkiem ciasta. Układaj wyrobione pączki na blacie, jeden obok drugiego.
W garnku rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza. Wkładaj pączki partiami, a kiedy spód zacznie się rumienić, odwróć je na drugą stronę. Wykładaj je łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu.
Kiedy pączki ostygną, przygotuj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polej nimi pączki, a następnie wyłóż odrobinę skórki pomarańczowej. Podawaj po zastygnięciu lukru.