Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze na tłusty czwartek i na każdy inny dzień !! Domowe pączki z marmoladą.
Składniki
W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy półtora łyżki cukru, łyżkę płaską mąki oraz połowę przygotowanej ilości mleka. *UWAGA Mleko musi być ciepłe ale nie za gorące. Całość wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 min.
W wysokim naczyniu utrzeć jajka z cukrem. Oraz rozpuścić w garnuszku masło.
Do wysokiej miski przesiać mąkę. Dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Następnie dodać jajka z cukrem, szczyptę soli oraz pozostałą część mleka. Całość wymieszać a następnie dodać wystudzone masło i wyrabiać rękoma ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na ok. 2-3 cm wysokości a następnie ostrą szklanką wyciąć koła. Tak wycięte pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i smażymy pączki w temperaturze 175 stopni po ok. 1,5 minuty każdą stronę pączka. Obracając je wykałaczką.
Usmażone pączki wyjmujemy na talerz z papierowym ręcznikiem, czekamy aż przestygną a następnie nadziewamy za pomocą szprycy marmoladą. *jeśli chcemy nadziać pączki wcześniej możemy mocniej rozwałkować ciasto. Na środek wyciętego koła nałożyć łyżeczkę marmolady, przykryć drugim kołem i całość dobrze zlepić. Wymaga to dużo większej wprawy aby podczas pieczenia nie otworzyły nam się pączki. * Z podanych porcji wychodzi 12 pączków wykrawanych klasyczną szklanką :) oczywiście jeśli chcemy ich uzyskać więcej należy podwoić składniki :)