Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Tłusty Czwartek dozwolone jest objadanie się. Przesąd mówi, że jeśli ktoś w tym dniu nie zje choćby jednego pączka nie będzie mu się w dalszym życiu wiodło! Polecam pączki z marmoladą. Miękkie, puszyste, z lekką nutką cytrynową.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 277
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8771
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 519
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 277
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8771
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 519
Składniki
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, żółtka z cukrem, jajko, sól, sok i skórkę z cytryny, spirytus oraz resztę mleka. Mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie odchodzić od miski. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 1cm. Szklanką wycinamy małe placuszki. Na cieście układamy po łyżce farszu, nakrywamy drugim placuszkiem ciasta, boki sklejamy i formujemy pączki. Pączki układamy na omączonej powierzchni, zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor. Obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.