Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Tłusty Czwartek dozwolone jest objadanie się. Przesąd mówi, że jeśli ktoś w tym dniu nie zje choćby jednego pączka nie będzie mu się w dalszym życiu wiodło! Polecam pączki z marmoladą. Miękkie, puszyste, z lekką nutką cytrynową.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7268
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2729
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20254
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 592
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7268
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2729
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20254
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 592
Składniki
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, żółtka z cukrem, jajko, sól, sok i skórkę z cytryny, spirytus oraz resztę mleka. Mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie odchodzić od miski. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 1cm. Szklanką wycinamy małe placuszki. Na cieście układamy po łyżce farszu, nakrywamy drugim placuszkiem ciasta, boki sklejamy i formujemy pączki. Pączki układamy na omączonej powierzchni, zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor. Obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.