Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie prosty przepis na pyszne pączki z mascarpone to marzenie każdego łasucha. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a masa nie wymaga ani długiego zagniatania, ani wyrastania. Do tej receptury warto wracać nie tylko w okresie karnawału lub Tłustego Czwartku. Pączki z mascarpone to doskonała, słodka przekąska na każdą okazję.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7012
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7012
Składniki
Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę. Następnie dodaj do niej wszystkie pozostałe sypkie składniki i delikatnie wymieszaj przy użyciu widelca lub trzepaczki. Zwróć uwagę, czy nie powstały jakiekolwiek grudki.
Następnie dodaj do misy wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby powstała gęsta i jednolita masa. Możesz to zrobić ręcznie, jednak dużo łatwiej będzie posłużyć się mikserem. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie kleiste.
W garnku rozgrzej sporą ilość oleju, a gdy będzie gorący możesz przystąpić do smażenia pączków. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskaj na olej niewielkie, okrągłe porcje ciasta. Możesz też wykładać pączki na olej przy użyciu łyżeczki, co nieco wpłynie na ich kształt.
Pączki z mascarpone smaż partiami po kilka sztuk, tak aby nabrały ładnego, złotego koloru. Uważaj, aby olej nie był zbyt mocno rozgrzany, gdyż wówczas pączki spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
Usmażone pączki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Gdy nieco ociekną z tłuszczu, przełóż je na paterę i oprósz cukrem pudrem.