Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne tradycyjne domowe pączki :) Z tych składników wychodzi ok. 25 sztuk.
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 200g mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru i wymieszać z przesianą przez sitko mąką, solą, przygotowanymi wcześniej drożdżami, mlekiem i sokiem z cytryny. Wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 15-20 min.
Po tym czasie z ciasta formować kule i za pomocą szprycy umieścić marmoladę w środku. Oprószyć delikatnie mąką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h
Smażyć pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem. Smacznego :)