Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega prosty sposób na domowe puszyste pączki.
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 36
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 117
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 211
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 36
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 117
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 211
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży oraz roztopienia masła. W średnim garnku podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz mąki, mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy i odstawiamy na około 10min. W drugim naczyniu topimy masło. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, cukier oraz rozczyn drożdżowy, u mnie mega wyrósł tzn. że miały odpowiednie warunki termiczne. Wyrabiamy ciasto, ja używam robota planetarnego który ustawiam na niższe obroty. Połączone składniki wyrabiam około 10min dopiero w tedy dodajemy przestudzone masło. Gdy wszystko się połączy ciasto powinno odklejać się od miski. Przekładam gotowe ciasto do większej miski ,przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie jest to poduszka starego, moja poduszka i dopiero przykrywam kołdrą, pamiętajcie o kolejności kładzenia poduszek bez tego ciasto nie wyrośnie, i większa szansa na to że twoja poduszka będzie czysta, swoją drogą jestem ciekawa czy ktoś to przeczyta :-)))))
Ciasto w ciepłym miejscu trzymamy około 30min, następnie wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto jest bardzo pulchne dlatego delikatnie rozwałkuj je na około 1,5 cm, przy użyciu szklanki wykrawam pączki, na srodku delikatnie spłaszczam dodaje łyżeczkę powideł i zaklejam. Gotowe pączki odkładam i przykrywam czystą ściereczką do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam olej, lecz nie za mocno ponieważ pączki mogą się zbyt szybko od zewnątrz spiec a w środku będą surowe.
Smażymy ok 2min z każdej strony. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie robimy lukier. Ok 150g cukru pudru podlewamy wrzątkiem, stopniowo po kilka łyżek tak aby dobrać sobie odpowiednią konsystencję.
Wyszły mega! jestem przesłodzona już na cały rok i to by było na tyle w tym karnawale. Z pączkami jest jak z bigosem na święta.
Ten kciuk to od syna ;-) Smacznego :-)