Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Tłusty Czwartek - niesamowicie proste, miękkie na drugi i nawet trzeci dzień (jeśli się w ogóle uchowają ;) ) - pyszne :) Z tej porcji przygotujesz około 20 pełnowymiarowych pączków
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 225
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4518
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12239
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6940
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5661
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 225
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4518
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12239
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6940
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5661
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz oleju i dżemu) wkładam do miski i bardzo dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 25-30 minut. Następnie zagniatam ponownie wyrośnięte ciasto, odrywam po kawałku i formuję kulki wielkości piłek golfowych (do formowania kulek nasmaruj ręce olejem, będzie Ci wygodniej) Kuleczki układam na posypanej mąką stolnicy.
Rozgrzewam olej do temperatury około 170 stopni (jeśli nie masz termometru, sprawdź olej wkładając kawałek ciasta – jeśli ciasto od razu zacznie „pyrkać” i się smażyć, to olej jest gotowy) Nie rozgrzewaj oleju zbyt mocno, żeby pączki się nie paliły. Tutaj musisz zdać się trochę na obserwację, jak w przypadku każdych pączków. Ja smażę na kuchence elektrycznej z mocą 4-4,5. Pączki podnoszę płaską łopatką, ponieważ są delikatne i smażę z dwóch stron, a następne wykładam je na papier kuchenny. Kiedy delikatnie przestygną, szprycuję je ulubionym nadzieniem (u mnie tym razem rozpuszczona czekolada i czekośliwka). Na koniec przygotowuję lukier (1 łyżka ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru – znajdź gęstość lukru, którą lubisz dodając więcej pudru lub odrobinę wody) Pączki z ziemniakami gotowe. Smacznego ???? Jak najlepiej przechowywać pączki? Układam na desce i przykrywam folią aluminiową. To działa.