Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, proste i pyszne. Idealne do chrupania - zarówno na słodko, jak i na słono.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3833
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414676
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2375
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3833
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414676
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2375
Składniki
Z mąki, margaryny i sera białego (nie mielić go) zarobić ciasto. Schłodzić je w lodówce ok. 1/2 godz.
Partie ciasta rozwałkowywać na grubość 3-4 mm na stolnicy posypanej mąką. Tak rozwałkowane posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać - jeśli mają być na słodko, to cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem zwykłym (można dodać cynamon), jeśli na słono, to papryką mieloną, kminkiem, solą, oregano lub innymi ulubionymi, suszonymi ziołami. Następnie kroić nożem lub radełkiem na paluszki.
Piec do zrumienienia w temp. 150 stopni, termoobieg.